Struisvogelalarm

Elk land zijn eigen stijl, dat is ons nu wel duidelijk. Terwijl zowat heel Europa in hele of halve lockdown gaat, verandert er in Zweden bitter weinig. Begin deze week – is dat werkelijk nog maar 6 dagen geleden?! – was ik nog heel gerust in de Zweedse aanpak, want terwijl de meeste landen samenscholingen van meer dan 1000 personen begonnen te verbieden, werd dat hier meteen op 500 gezet. Sterk, dacht ik, gedurfd! Verstandig ook, en de gemiddelde Zweed is redelijk gedisciplineerd, dus: komt wel goed!

Ondertussen zijn we wakker geworden in een andere wereld, en zelfs België – mijn eigen land, dat ik misschien verkeerdelijk nogal vaak beschuldig van laksheid, eindeloos getalm en gebrek aan politieke moed – doet zijn uiterste best om dit beest te verslaan. Alleen, in mijn nieuwe thuisland blijft het oorverdovend stil in deze discussie, en ik vind dat elke dag meer hallucinant.

Het aantal besmettingen en het verloop van de verspreiding loopt hier gelijk met andere landen, maar van strenge maatregelen is (nog) geen sprake. Bedrijven, scholen, crèches, winkels, cafés, restaurants, sportclubs…. alles blijft gewoon open, en mensen passen hun gedrag nauwelijks aan. Ja, de regering vraagt ons om onze handen goed te wassen, en thuis te blijven als we ziek zijn. ‘Social distancing’ wordt echter niet aangemoedigd vanuit de overheid.

Bedrijven beginnen nu zelf wel initiatieven te nemen, maar bij gebrek aan een algemene richtlijn verloopt dat heel arbitrair. Zo moet mijn schoonmoeder, die teamlead is in een telecombedrijf, nu op eigen houtje gaan bepalen of iemand al dan niet mag komen werken na bv een reis naar Italië/Spanje/Oostenrijk/waar dan ook, of na contact met een besmet persoon. Zij is geen expert, en ik vind het ongelofelijk dat van haar verwacht wordt dat zij deze beslissingen neemt. Ze vertelde vandaag dat een risicogeval in afzondering werd geplaatst, op het werk, in een eigen kantoor. Well done!

Ik hoop van harte dat ik mij voor niks ontzettend verbaas over deze afwachtende houding.

Update: in een persconferentie daarnet werd dan tóch een belangrijke maatregel aangekondigd: er is budget vrijgemaakt om een informatiecampagne op te starten. Hoezee, we’ll be fine!

Voor het land dat zó gesteld is op het Eurovisiesongfestival: Sweden, 0 points.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.