School

Help. De school van Lina en Maja begint om 8u. 8u! Gelukkig krijgen ze warm eten en moeten we niet in alle vroegte boterhammen staan smeren. De school is al gedaan om kwart over 1, en dan begint ‘fritids’, de naschoolse opvang. Beetje anders dan in België toch wel, want de opvang maakt precies veel meer deel uit van de schooldag en er zijn heel wat activiteiten en ook heel wat personeel. Ik slaag er maar niet in om al die gezichten en namen te onthouden, terwijl iedereen na dag één al heel goed wist wie wij waren 😳 .

Niet onbelangrijk voor onze kinderen – tijdens de opvang zijn er 2 mellanmål-momenten, ‘tussenmaaltijden’ die bestaan uit een volwaardige broodmaaltijd of yoghurt met muesli, en soms pannenkoeken of smoothie… en altijd ook fruit.

Lotorps skola, mellangården – oerklassiek Zweeds schooltje

Er doen nogal wat verhalen de ronde over scholen in Zweden, maar ik kan er eerlijk gezegd nog niet over oordelen. Het nieuwe schooltje lijkt op het eerste zicht heel leuk, met veel ruimte binnen en buiten (aparte knutselklassen! Een speelbos! Een buitenklas!) en een relaxte sfeer. Het is een klassieke school, dwz met een leerkracht die vooraan in de klas een uitleg geeft aan alle kinderen samen, en da’s anders dan wat onze kinderen gewend zijn – daarover later ongetwijfeld meer.

 Ik heb de indruk dat er weinig contact is tussen de ouders onderling, en ook met de leerkrachten hebben we nog niet veel contact gehad. Op dat vlak waren we in ’t Schooltje in België wel wat verwend, denk ik.

Nog wat afwachten dus voor ik kan beslissen wat ik er van vind. De kinderen lijken zich goed aan te passen en dat is op dit moment het belangrijkste. En – ook wel tof – over huiswerk hebben we nog niks gehoord 😎

Dag 1 van het nieuwe leven. Ja, Lina heeft een muts én oorwarmers aan. Ja het was koud, maar néé, niet ZO koud.

O ja, de weg naar school… een kleine 5km over een fietspad dat heel de tijd gescheiden is van de straat. We moeten 3 keer oversteken. Onderweg rijden we langs een meer, en een beetje verder langs een brugje over de rivier. De eerste dag zagen we daar een blauwe reiger. Zo mooi, zélfs op dat onchristelijk vroege uur (daar ga ik nog een tijdje over zagen, dat snappen jullie wel)

3 Antwoorden op “School”

  1. Zo aantrekkelijk mooi daar. Ik wou ook wel dat de natuur hier wat meer vertegenwoordigd was om erin naar school te fietsen. Je beschrijving van de school lijkt me top ! De kinderen zullen het snel gewoon zijn …gaan ze Oppem gauw vergeten zijn ? Neen, nooit maar de ervaring om eens te veranderen van omgeving is toch onbetaalbaar. Bij Aaron ben in ooit eens in Japan in zijn school geweest, ik hoop dit ook bij Lina eens te kunnen doen. Groetjes , meestie.

    1. hey Stefaan, voorlopig zit het schooltje nog vers in het geheugen en Lina mist haar klas, de vriendjes en de juf bij momenten erg (al valt de nieuwe school echt heel goed mee). We gaan in het voorjaar zeker op bezoek daar. En hier altijd welkom 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.